Reflexzone behandeling
Reflexzonetherapie is een wetenschap die uit gaat van het principe dat er zich reflexpunten bevinden op o.a. het gezicht, de handen, de voeten en de oren. Deze punten corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam.

Bewaard gebleven illustraties bewijzen dat deze vorm van behandelen al in het oude Egypte werd toegepast. De methode die wij kennen is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeswijze, vooral vanuit de accupunctuur en de zonetherapie, waarbij men ervan uitgaat dat er op de voetzool een reflexgebied is van de rest van ons lichaam, maar ook op bv het gezicht, de handen en de oren.

Door deze reflexgebieden te bewerken met speciale technieken van de duim en de vingers krijgen we een betere algehele doorbloeding. De lymfe stroomt en reinigt beter en de zenuwimpulsen worden gestimuleerd. Hierdoor worden afvalstoffen (sneller) afgevoerd, zuurstof en voedingsmiddelen worden sneller aangevoerd; hierdoor krijgt men meer energie en kan het lichaam zich herstellen.
Bovenal brengt de behandeling ontspanning van lichaam en geest, misschien wel het belangrijkste effect aangezien de meeste ziektes ontstaan vanuit langdurige spanning in een orgaan en of lichaamsdeel. Door de spanning in het lichaam op te heffen worden blokkades opgeheven op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied.

Het doel van de behandeling is het herstellen van het natuurlijk evenwicht.
Een gezond lichaam is een fijn afgesteld mechanisme waarvan ieder onderdeel in balans is en goed functioneerd. Hapert er iets dan is dit direct merkbaar. Dit kan varieren van het gevoel van niet lekker in je vel zitten tot ziek zijn.

Voorbeelden van indicaties voor reflexzonebehandelingen zijn:
- maag, darm of andere spijsverteringsklachten
- hoofdpijn, migraine
- vermoeidheid
- rugklachten, ischias (zenuwontsteking bij de heup)
- nek, schouderklachten
- oedemen
- astma, hooikoorts
- hormonale disbalans, bv: menstruatie of overgangsklachten
- spanningen / stress
- van niet lekker in je vel zitten tot depressies
- etc, etc.

Refexzonetherapie gaat ook goed samen met reguliere geneeswijzen en kan een goede aanvulling zijn:
- na een operatie, om het herstel te bevorderen
- tijdens afbouwen van medicatie (ontgiftende werking)
- tijdens de zwangerschap, bv bij misselijkheid, braken, verkoudheid, blaasontsteking, oedeem etc.
- bij verlichting van klachten waar men mee moet leren leven
- voor ontspanning en pijnbestrijding
- etc, etc.

Klachten van psychische of emotionele aard kan men met reflexzonetherapie ook goed behandelen. Clienten vertellen vaak al na enkele behandelingen, duidelijk beter in hun vel te zitten en voelen zich zelfverzekerder.
Sommige mensen kunnen oud verdriet beter verwerken of nemen makkelijker belangrijke beslissingen, omdat de geestelijke veerkracht weer in balans is.

De behandeling
De eerste behandeling begint met een intake gesprek, daarna worden de specifieke punten op de voeten of het gezicht afgetast en in kaart gebracht en wordt er in overleg met de client een behandelplan gemaakt.

Het aantal behandelingen is vooraf niet duidelijk aan te geven, omdat ieder lichaam anders reageert op de behandelingen. Acute klachten zijn soms al binnen een of twee behandelingen sterk veminderd of verdwenen, terwijl bij chronische klachten meestal wel wat meer behandelingen nodig zijn.
De behandeling wordt niet alleen gericht op een bepaald ziekte verschijnsel, maar op de mens als een geheel. Als er een disbalans ontstaat in het geheel, ontstaan er klachten. Met reflexzonetherapie, proberen we de balans weer te herstellen, zodat klachten afnemen of verdwijnen.
Een reflexzonetherapeut geneest dus niet maar zet het lichaam aan tot zelfgenezing.

Maar ook zonder specifieke klachten kunt u baat hebben bij reflexzone behandelingen, bijvoorbeeld: preventief om klachten te voorkomen, maar ook om u zelf eens te verwennen met een heerlijk ontspannende gezicht en/of voetmassage met etherische olie.

Kinderen
Reflexzonetherapie is een veilige, natuurlijke behandelmethode voor iedereen van jong tot oud.
Bijvoorbeeld het behandelen van baby's en kinderen met reflexzonetherapie geeft goede resultaten en vaak ook sneller dan bij volwassenen.

Een reflexzonetherapeut stelt geen diagnose en kan de reguliere geneeswijze niet vervangen,
het is een aanvullende, ondersteunende behandelmethode.